מהי היסטרוסקופיה אבחנתית?
היסטרוסקופיה אבחנתית היא בדיקה שמטרתה לאפשר הסתכלות ישירה על חלל הרחם, רירית הרחם ופתחי החצוצרות. בדיקה זו שייכת למשפחת הבדיקות האנדוסקופיות, המאפשרות צפייה ישירה בחללים ואיברים פנימיים בגוף. בשונה מבדיקות אולטרסאונד או צילומי רנטגן, היסטרוסקופיה מאפשרת צפייה ישירה בחלל הרחם, מה שמקנה לה יתרון משמעותי באבחון מצבים מסוימים.
הפרוצדורה מתבצעת באמצעות היסטרוסקופ – מכשיר דמוי צינורית דקה שבקצהו מצלמה זעירה ותאורה. ההיסטרוסקופ מוחדר דרך צוואר הרחם אל תוך חלל הרחם, ומשדר תמונה למסך המאפשר לרופא לבחון את מצב הרחם בזמן אמת. במהלך הבדיקה מוזרם נוזל או גז לתוך חלל הרחם כדי להרחיבו ולאפשר צפייה טובה יותר.
היסטרוסקופיה אבחנתית משמשת בעיקר לבדיקה ואבחון של מצבים שונים בחלל הרחם, אך לא לטיפול בהם. במידה ומזוהה בעיה המצריכה התערבות, עשויה להידרש היסטרוסקופיה ניתוחית (טיפולית) בהמשך.
כיצד מבוצעת בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית?
היסטרוסקופיה אבחנתית מתבצעת לרוב במרפאה, כאשר המטופלת שוכבת על כיסא בדיקה גינקולוגי. הבדיקה אינה דורשת הרדמה כללית במרבית המקרים, אם כי במקרים מסוימים עשוי להינתן אלחוש מקומי.
הפרוצדורה מתחילה בניקוי צוואר הרחם והנרתיק באמצעות תמיסה אנטיספטית. הרופא מחדיר את ההיסטרוסקופ, שקוטרו בדרך כלל נע בין 2 ל-5 מילימטרים (במכשור המודרני), דרך צוואר הרחם אל תוך חלל הרחם. כדי להרחיב את חלל הרחם ולאפשר צפייה טובה יותר, מוזרם דרך ההיסטרוסקופ נוזל (בדרך כלל תמיסה פיזיולוגית) או גז (לרוב פחמן דו-חמצני). הרחבה זו של חלל הרחם עשויה לגרום לתחושת לחץ או כאב קל הדומה לכאבי מחזור. הרופא מתבונן במסך המחובר להיסטרוסקופ, ובוחן את חלל הרחם, את רירית הרחם ואת פתחי החצוצרות.
במהלך הבדיקה, הרופא מחפש אחר ממצאים חריגים כגון פוליפים, שרירנים (מיומות), הידבקויות, מחיצות או ממצאים אחרים שעשויים להצביע על בעיה. במקרים מסוימים, עשויה להילקח דגימה של רירית הרחם לצורך בדיקה פתולוגית. בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית נמשכת בדרך כלל כ-10 עד 30 דקות. בסיום הבדיקה, מוצא ההיסטרוסקופ מהרחם, והמטופלת יכולה לשוב לביתה לאחר מנוחה קצרה.
מתי עושים היסטרוסקופיה אבחנתית?
בירור סיבות לדימום רחמי חריג – כגון דימום בין וסתי, דימום וסתי מוגבר, או דימום לאחר גיל המעבר (מנופאוזה).
בירור אי פוריות – היסטרוסקופיה אבחנתית יכולה לזהות מצבים שעלולים לפגוע בפוריות, כגון פוליפים, שרירנים, או מומים מבניים של הרחם.
בירור הפלות חוזרות – בדיקה זו עשויה לחשוף גורמים אפשריים להפלות חוזרות, כמו מחיצה ברחם או הידבקויות.
הערכת ממצאים שזוהו בבדיקות אחרות – לדוגמה, ממצאים חשודים באולטרסאונד או בצילום רחם, שדורשים בירור נוסף.
בדיקת רירית הרחם בנשים המקבלות טיפול בתרופות מסוימות – למשל, נשים המטופלות בטמוקסיפן עקב סרטן שד.
הוצאת התקן תוך-רחמי – במקרים בהם החוטים של ההתקן אינם בולטים מצוואר הרחם.
בדיקת חלל הרחם לפני טיפולי הפריה חוץ גופית – כדי לוודא שחלל הרחם תקין לפני השתלת עוברים.
זיהוי שאריות הריון או שליה – לאחר הפלה או לידה.
בעיקרון, הזמן המתאים ביותר לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית הוא לאחר סיום הווסת ולפני הביוץ, שכן בתקופה זו רירית הרחם דקה ומאפשרת ראות טובה יותר. עם זאת, במקרים דחופים, ניתן לבצע את הבדיקה גם בשלבים אחרים של המחזור.
היסטרוסקופיה אבחנתית - הנחיות לפני הבדיקה
לפני ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית, חשוב לעקוב אחר מספר הנחיות כדי להבטיח שהבדיקה תעבור בצורה טובה ובטוחה.
יש לוודא שאין הריון – היסטרוסקופיה אבחנתית אינה מבוצעת בנשים בהריון, שכן היא עלולה לגרום להפלה. לפני הבדיקה, יש לשלול אפשרות של הריון.
יש להימנע מקיום יחסי מין 48 שעות לפני הבדיקה – זאת כדי להפחית את הסיכון לזיהום.
מומלץ ליטול משככי כאבים לפני הבדיקה – כגון איבופרופן או פרצטמול, כדי להקל על אי הנוחות במהלך הבדיקה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לכך.
יש להביא מידע רפואי רלוונטי – כולל היסטוריה רפואית, ניתוחים קודמים, אלרגיות, ותרופות שנלקחות באופן קבוע. במקרים מסוימים, יש צורך בטיפול אנטיביוטי מניעתי – במיוחד לנשים עם היסטוריה של זיהומים בחלל האגן או מחלות לב מסוימות.
אין צורך בצום לפני הבדיקה – בשונה מהיסטרוסקופיה ניתוחית המבוצעת בהרדמה כללית, לפני היסטרוסקופיה אבחנתית אין צורך בצום.
מומלץ להגיע עם מלווה – במיוחד אם הבדיקה מתבצעת תחת אלחוש כלשהו.
באופן כללי, היסטרוסקופיה אבחנתית אינה דורשת הכנה מיוחדת, אך חשוב לעקוב אחר ההנחיות הספציפיות שניתנות על ידי הרופא המטפל, שכן הן עשויות להשתנות בהתאם למצב האישי והרפואי של כל מטופלת.
האם היסטרוסקופיה אבחנתית כואבת?
התשובה לשאלה זו משתנה מאישה לאישה, ותלויה במספר גורמים כגון הרגישות האישית לכאב, האם האישה ילדה בעבר (מה שעשוי להקל על החדרת ההיסטרוסקופ), וכן המיומנות והניסיון של הרופא המבצע את הבדיקה.
רוב הנשים מדווחות על תחושת אי נוחות או כאב קל עד בינוני במהלך הבדיקה, הדומה לכאבי מחזור. התחושות העיקריות שעשויות להופיע כוללות: תחושת לחץ בבטן התחתונה – בעיקר בעת החדרת ההיסטרוסקופ והזרמת הנוזל או הגז לחלל הרחם. כאב צביטה קל – בעת מעבר ההיסטרוסקופ דרך צוואר הרחם. התכווצויות רחמיות – בדומה לכאבי מחזור, עקב התגובה הטבעית של הרחם לנוכחות ההיסטרוסקופ והנוזל המוזרם. כאב מקרין לכתפיים – במקרים בהם משתמשים בגז (CO2) להרחבת חלל הרחם.
עם זאת, חשוב לציין כי השימוש במכשור מודרני דק יותר, יחד עם טכניקות חדשות, הביא לירידה משמעותית ברמת אי הנוחות והכאב במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית. רבים מהמומחים, שצברו ניסיון רב בביצוע הפרוצדורה, מדגישים כי הפעולה אינה אמורה להיות כואבת באופן משמעותי, וכי ניתן לבצעה ללא צורך בהרדמה או אלחוש מקומי.
אם את חוששת מכאב, מומלץ לשוחח על כך עם הרופא המטפל לפני הבדיקה. במקרים מסוימים, ניתן לקבל אלחוש מקומי או לקחת משככי כאבים לפני הבדיקה כדי להקל על אי הנוחות.
היסטרוסקופיה אבחנתית בהרדמה - מתי זה נדרש?
בעוד שהיסטרוסקופיה אבחנתית מבוצעת בדרך כלל ללא הרדמה, ישנם מקרים בהם עשויה להידרש הרדמה. הרדמה בהיסטרוסקופיה אבחנתית עשויה להיות מומלצת במקרים הבאים: נשים עם צוואר רחם צר במיוחד, נשים שלא ילדו, נשים עם רגישות גבוהה לכאב או כאשר צפויה בדיקה ממושכת או מורכבת במיוחד – למשל, כאשר ידוע מראש על ממצאים מורכבים שיצריכו בדיקה ארוכה יותר.
הרדמה בהיסטרוסקופיה אבחנתית יכולה להיות מקומית (אלחוש צוואר הרחם והרחם), אזורית (כמו אפידורל), או כללית. הבחירה בסוג ההרדמה תלויה בשיקולים רפואיים, בהעדפות המטופלת, ובפרוטוקולים הנהוגים במרכז הרפואי שבו מבוצעת הבדיקה. חשוב לציין כי היסטרוסקופיה אבחנתית בהרדמה מחייבת לרוב הכנה שונה מזו שללא הרדמה, כגון צום לפני הבדיקה, בדיקות דם, ולעתים אף אשפוז קצר. לכן, בדרך כלל, הרופאים יעדיפו לבצע את הבדיקה ללא הרדמה כאשר הדבר אפשרי.
דימום אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית - האם זה תקין?
דימום קל לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית הוא תופעה שכיחה ונחשב לתקין. הדימום קורה עקב הגירוי של רירית הרחם במהלך הבדיקה, וכן בשל המעבר של ההיסטרוסקופ דרך צוואר הרחם. הדימום לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית בדרך כלל קל בעוצמתו ומוגבל בזמן ונמשך כיומיים. במקרים נדירים, הדימום עשוי להימשך עד שבוע. הדימום עצמו דומה בצבעו לדימום וסתי – אך עשוי גם להיות חום-אדמדם או ורדרד.
עם זאת, חשוב לדעת כי יש מצבים בהם דימום לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית עשוי להצביע על בעיה ומצריך התייחסות רפואית:
דימום כבד – שמרטיב יותר מפד אחד בשעה למשך למעלה משעתיים. דימום ממושך – שנמשך למעלה משבוע.
דימום המלווה בכאבים חזקים – שאינם מוקלים על ידי משככי כאבים. דימום המלווה בחום – מעל 38 מעלות צלזיוס.
דימום עם ריח רע – שעלול להעיד על זיהום. אם את חווה אחד מהתסמינים הללו, חשוב לפנות לרופא המטפל בהקדם.
חשוב לציין כי אם במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית נלקחה דגימה מרירית הרחם (ביופסיה), הדימום עשוי להיות משמעותי יותר ולהימשך זמן רב יותר מאשר לאחר בדיקה ללא ביופסיה. במקרה כזה, הרופא המטפל יספק הנחיות ספציפיות למעקב אחר הדימום.
היסטרוסקופיה אבחנתית - תופעות לוואי אפשריות
בעוד שהיסטרוסקופיה אבחנתית נחשבת לפרוצדורה בטוחה יחסית, עדיין ישנן מספר תופעות לוואי אפשריות שחשוב להכיר: דימום קל – כפי שצוין קודם, דימום קל הוא תופעת לוואי שכיחה ונחשב לתקין. כאבי בטן – תחושת אי נוחות או כאבים הדומים לכאבי מחזור עשויים להופיע מיד לאחר הבדיקה ולהימשך כמה שעות עד יום או יומיים. בדרך כלל, משככי כאבים פשוטים כמו איבופרופן או פרצטמול יכולים להקל על הכאב. סחרחורת או בחילה – תופעות אלו עשויות להופיע בעיקר אם הבדיקה בוצעה בשילוב עם אלחוש או הרדמה. זיהום – אף על פי שזיהום לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית הוא נדיר (פחות מ-1% מהמקרים), הוא עדיין אפשרי. סימנים לזיהום כוללים חום מעל 38 מעלות צלזיוס, הפרשה בעלת ריח רע, כאבי בטן חזקים, ולעתים גם דימום כבד. במקרה של חשד לזיהום, יש לפנות לרופא בהקדם.
לעתים נדירות, עשויה להופיע תגובה לנוזל המשמש להרחבת חלל הרחם. סיבוך נדיר נוסף הוא ניקוב הרחם (מתרחש בפחות מ-0.1% מהמקרים), אך הוא חמור יותר. ניקוב עשוי להתרחש בעת החדרת ההיסטרוסקופ, ומסתמן בכאב חד ופתאומי. במקרה כזה, הבדיקה מופסקת מיד ועשוי להידרש טיפול נוסף.
מתי אפשר לקיים יחסים אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית?
בדרך כלל, ההמלצה היא להימנע מקיום יחסי מין למשך כשבוע לאחר הבדיקה, כדי להפחית את הסיכון לזיהום ולאפשר החלמה מלאה (כולל סגירה מלאה של צוואר הרחם והפסקת הדימום). קיום יחסי מין בטרם החלמה מלאה עלול לגרום לכאב או אי נוחות.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי מועד חזרה לפעילות מינית, שכן הוא יכול לספק המלצות ספציפיות המותאמות למצבך האישי.
האם ניתן להרות אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית?
לא קיימת מניעה להרות לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית, ובמקרים רבים, הבדיקה אף עשויה לתרום להגברת הסיכוי להריון אם היא אפשרה אבחון וטיפול בבעיות שהיוו מכשול לפוריות. במקרים רבים, היסטרוסקופיה אבחנתית מבוצעת דווקא כחלק מבירור אי-פוריות, ומטרתה לאבחן ולאתר גורמים אפשריים שמונעים הריון, כגון: פוליפים ברירית הרחם, שרירנים (מיומות), מחיצות ברחם, הידבקויות ברחם ועוד. אם אכן אובחנה בעיה כלשהי, ייתכן שיומלץ על היסטרוסקופיה ניתוחית כדי לטפל בה ולהגביר את סיכויי ההריון.
חשוב לציין כי ברוב המקרים, ניתן לנסות להרות כבר במחזור שלאחר ההיסטרוסקופיה האבחנתית, אם כי לעתים הרופא עשוי להמליץ להמתין מחזור אחד או יותר, במיוחד אם בוצעה גם ביופסיה של רירית הרחם. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי המועד המתאים לניסיון הריון לאחר הבדיקה, בהתאם לממצאי הבדיקה והמצב האישי.
איפה עושים היסטרוסקופיה אבחנתית?
היסטרוסקופיה אבחנתית יכולה להתבצע במרפאות גינקולוגיות פרטיות אצל גינקולוגים המומחים בביצוע הבדיקה, והיא גם מתבצעת במרפאות חוץ של בתי חולים.
בבחירת המקום לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית, חשוב לשקול מספר גורמים: ניסיון וידע של הרופא – מומלץ לבחור ברופא בעל ניסיון וידע בביצוע הבדיקה.
היסטרוסקופיה אבחנתית פרטית - שיקולים ויתרונות
ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית באופן פרטי עשוי להציע מספר יתרונות כמו זמן המתנה קצר, גמישות בבחירת הרופא, נוחות וזמינות וכן אווירה אינטימית ושקטה יותר. מעבר לכך, מרפאות פרטיות מצוידות, בדרך כלל במכשור עדכני, מה שעשוי לשפר את דיוק האבחון ולהפחית את אי הנוחות בזמן הבדיקה. חשוב לוודא שהרופא הנבחר אכן מוסמך ומנוסה בביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית, ובעל התמחות בתחום הגינקולוגיה.
היסטרוסקופיה אבחנתית - סיכונים ושיעורי הצלחה
למרות שהיסטרוסקופיה אבחנתית נחשבת לפרוצדורה בטוחה יחסית, חשוב להיות מודעים לסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בה:
ניקוב הרחם – זהו סיבוך נדיר (פחות מ-0.1% מהמקרים), אך עלול להצריך התערבות כירורגית.
דימום – בדרך כלל קל, אך במקרים נדירים עלול להיות משמעותי. פגיעה באיברים סמוכים – נדיר ביותר, אך אפשרי.
זיהום – הסיכון נמוך, אך קיים, במיוחד אם יש היסטוריה של זיהומים באגן.
תגובה אלרגית לחומרים – נדיר, אך עלולה להתרחש תגובה לחומרי האלחוש או לנוזל ההרחבה. התלקחות של מחלה דלקתית באגן – במקרים נדירים, בעיקר אם קיימת מחלה דלקתית שקטה באגן.
בהתייחס לשיעורי ההצלחה, היסטרוסקופיה אבחנתית מציגה שיעורי הצלחה גבוהים מאוד: יכולת אבחון מדויקת – במעל 95% מהמקרים, הבדיקה מאפשרת הערכה מדויקת של חלל הרחם. שיעור נמוך של כישלון טכני – בפחות מ-5% מהמקרים הבדיקה אינה מתאפשרת מסיבות טכניות, כגון צוואר רחם צר מדי. שיעור נמוך מאוד של סיבוכים – פחות מ-1% מהמקרים מתרחשים סיבוכים כלשהם.
חשוב לציין כי שיעורי ההצלחה וההימנעות מסיבוכים קשורים במידה רבה לניסיון ולמומחיות של הרופא המבצע את הבדיקה. לכן, מומלץ לבחור ברופא מנוסה ומיומן בביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית.
שאלות ותשובות נפוצות
היסטרוסקופיה אבחנתית היא פרוצדורה קצרה יחסית, הנמשכת בדרך כלל בין 10 ל-30 דקות. משך הבדיקה יכול להשתנות בהתאם למורכבות המקרה ולמטרת הבדיקה.
רוב הנשים יכולות לחזור לפעילות רגילה כבר ביום הבדיקה או יום לאחר מכן. עם זאת, מומלץ להימנע ממאמץ גופני מוגבר למשך 24-48 שעות לאחר הבדיקה.
במרבית המקרים, אין צורך בטיפול אנטיביוטי מניעתי. עם זאת, במקרים מסוימים, כגון נשים עם היסטוריה של מחלה דלקתית באגן או נשים עם מחלות לב מסוימות, עשוי להיות צורך בטיפול אנטיביוטי מניעתי. הרופא המטפל ייעץ בהתאם למקרה הספציפי.
לאחר הבדיקה, הרופא המבצע ישוחח איתך על הממצאים הראשוניים. במקרים שנלקחה דגימה של רירית הרחם (ביופסיה), התוצאות הסופיות יגיעו לאחר בדיקה מעבדתית, שעשויה להימשך כמה ימים עד שבועות. הרופא יזמן אותך לפגישת מעקב לדיון בתוצאות ובהמשך הטיפול, אם נדרש.
היסטרוסקופיה אבחנתית מאפשרת בדיקת חלל הרחם בלבד, ולא של דופן הרחם החיצונית או של איברים אחרים באגן. לכן, היא אינה הבדיקה המתאימה לאבחון אנדומטריוזיס, אשר מערב בדרך כלל רקמת רירית רחם מחוץ לחלל הרחם. לאבחון אנדומטריוזיס, בדיקות אחרות כמו לפרוסקופיה (הסתכלות לחלל הבטן) עשויות להיות מתאימות יותר.
היסטרוסקופיה אבחנתית נועדה בעיקר לבדיקה ואבחון של מצבים בחלל הרחם, ולרוב מבוצעת ללא הרדמה ובמרפאה. היסטרוסקופיה ניתוחית, לעומת זאת, כוללת התערבות טיפולית (כגון הסרת פוליפ או שרירן), מבוצעת לרוב בהרדמה, ודורשת היסטרוסקופ גדול יותר עם תעלת עבודה למכשירים כירורגיים.
היסטרוסקופיה אבחנתית אצל ד"ר לאוניד זולוטניק - אורוגניקולוג מומחה מומלץ
היסטרוסקופיה אבחנתית היא פרוצדורה גינקולוגית חשובה המאפשרת לרופאים לבדוק את חלל הרחם באופן ישיר ומדויק. היא משמשת לאבחון מגוון מצבים, כגון דימום רחמי חריג, בעיות פוריות, הפלות חוזרות, וממצאים חשודים שזוהו בבדיקות אחרות. בדיקה זו הפכה בשנים האחרונות לכלי חשוב ובזכות הטכנולוגיה היא גם נגישה יותר ופולשנית פחות.
ד"ר לאוניד זולוטניק, אורוגניקולוג מומחה מומלץ בעל ניסיון של למעלה מ-30 שנה בתחום הגינקולוגיה והמיילדות, מבצע היסטרוסקופיה אבחנתית במרפאתו הפרטית. בידיים מיומנות, ובזכות ניסיונו הרב הוא משתמש בפרוצדורה לצורך אבחון מדויק ומהיר של בעיות רחמיות רבות. לא פעם מהווה בדיקה זו את הצעד הראשון והקריטי לטיפול המתאים ביותר לאישה.
ד"ר זולוטניק מקפיד על טיפול אישי, מקצועי ודיסקרטי, עם גישה מותאמת אישית לכל מטופלת. אנחנו מזמינים אותך ליצור עמנו קשר ולקבוע פגישת ייעוץ עם ד"ר זולוטניק, כדי לקבל את המענה הטוב ביותר לגוף שלך.
*המידע במאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אישי. לכל שאלה או חשש רפואי – יש לפנות לרופא המטפל.